Hálózatépítés

A számítógép-hálózatok alatt az egymással kapcsolatban álló önálló számítógépek, nyomtatók, multimédiás eszközök rendszerét értjük. A meghatározás alapján a hálózatépítés első pillantásra egyszerűnek tűnik, valójában mégis összetett feladat.

Milyen előnyökkel jár a gépek hálózatba kapcsolása?

 • Lehetővé teszi a berendezések, perifériák, programok, adatok közös használatát, azaz a külön-külön meglévő erőforrások megosztását. Ez azt jelenti, hogy ezek az erőforrások a felhasználók fizikai helyzetétől függetlenül bárki (ténylegesen a megfelelő jogosultságokkal rendelkezők) számára elérhetők.
 • A rendszerben lévő eszközök teljesítményének egyenletesebb megosztására is lehetőséget biztosít ez a megoldás.
 • A kialakított rendszer nagyobb megbízhatóságú működést eredményez. Például egy nyomtató hibája nem jelenti azonnal a nyomtatási lehetőségek megszűnését, mivel szerepét a rendszerben lévő másik nyomtató is átveheti. A fontosabb programok, adatok a rendszer több számítógépének lemezegységén is tárolódhatnak, és az egyik példány megsemmisülésével nem történik helyrehozhatatlan károsodás.
 • A fenti előnyök anyagi oldalról költségmegtakarítással járnak. Az eszközöket (pl. nyomtatókat, háttértárakat) kevesebb példányban kell megvásárolni.

Ezen előnyök mellett a hálózatba kapcsolás a számítógépek használati körének kibővülését, sőt kiterjesztését is lehetővé teszi.

Lehetővé válik az adatbázisok elérése, a benne lévő adatok felhasználása, sőt az adatbázis több pontról történő bővítése. Erre példa lehet egy multinacionális vállalat rendelési rendszere. Olyan programok is futtathatók ily módon, amelyek erőforrásigénye nagyobb, mint amely egy gépen rendelkezésre áll.
A jelenlegi egyik legizgalmasabb kibővítés az, amikor a hálózati rendszert kommunikációs közegként használjuk. Ez azt jelenti, hogy a rendszer használói egymásnak üzeneteket, leveleket vagy egyéb információkat tudnak küldeni. Jelenleg a számítástechnika fejlődése ebbe az irányba mutat. A hálózati kapcsolatok folyamatos bővülése azt is lehetővé teszi, hogy olyan számítógépet készítsünk, amely futtatandó programjait, adatait nem saját maga tárolja, hanem a hálózatnak valamely másik kiszolgáló gépe. Ez a megoldás nagymértékben csökkenti az egy számítógépben elhelyezett egységek számát, és ezért igen költséghatékony.

Gyakran előfordul, hogy bizalmas vagy titkos információt, banki átutalásokat kell továbbítani a hálózaton keresztül. Megoldandó, hogy az arra jogosulatlan személyek ne férhessenek hozzá a titkos adatokhoz. Megfelelő titkosítási eljárás felhasználásával elérhető, hogy a titkosított adatok egyáltalán nem, vagy csak igen nehezen legyenek megfejthetők.

Ha leírásunk felkeltette a figyelmét, szakembereink készséggel válaszolnak felmerülő kérdéseire.

Amennyiben szeretne hálózatot saját maga vagy cége számára, kérje árajánlatunkat.

Szakembereink rendelkezésére állnak például a következőkben

 • Strukturált hálózati rendszerek tervezése és építése
 • Hálózatok felmérése, átépítése, bővítése
 • Vezeték nélküli hálózatok tervezése, kiépítése, bővítése

Telekommunikációs hálózat tervezése, kiépítése

A telekommunikációs rendszerek egyre összetettebbek, és sokkal szerteágazóbb feladatokat látnak el, mint akár néhány évvel ezelőtt. A megbízható működés létfontosságú, hiszen már néhány óra kiesés is komoly anyagi és - ami talán még fontosabb - erkölcsi kárt okozhat. Gondoljuk csak egy fontos üzleti fax eltűnésére, "süket" telefonokra, esetleg megszakadó telefonvonalakra.

Napjainkban ezek a szolgáltatások mélyen beépültek a mindennapi ügyvitelbe. Amennyiben esetleg kétségei merülnének fel a tekintetben, hogy milyen szolgáltatások, milyen rendszer felelne meg legjobban Ön és cége igényeinek, kérdéseit készséggel megválaszoljuk. Néhány példa azon szolgáltatások köréből, amelyekkel kapcsolatban az e-comp'81 Kft. szakemberei segítséget tudnak nyújtani:

 • Alközponti hálózatok tervezése és telepítése
 • Alközponti hálózatok programozása
 • Optikai, Koax, ADSL, ISDN hálózatok építése
 • Strukturált telefonos és/vagy számítógépes hálózatok kialakítása
 • FAX szerverek létrehozása
 • Mobil és vezetékes kommunikációs díjak optimalizálása

Rendszerfelügyelet

Az informatika világa mára alapvetően különbözik attól, amilyen akár csak egy éve is volt. Az informatikai rendszerek sokkal összetettebbek, a szervezeten belül mindenhol számítógépek és szoftverek működnek, nemegyszer globális léptékű elosztott rendszerekben. Az alkalmazottak hordozható számítógépek, mobiltelefonok és intelligens kézi eszközök segítségével tartanak kapcsolatot a számukra fontos emberekkel és információforrásokkal.

Ahhoz, hogy a vállalat adatai biztonságban lehessenek, és hogy a nélkülözhetetlen rendszerek fennakadás nélkül működhessenek, különféle biztonsági technológiákra és szabályzatokra van szükség. A partnerek és a szállítók a webszolgáltatások segítségével hatékonyabb kapcsolatot alakítanak ki az üzleti szférában és a különböző munkafolyamataik között. Az ügyfelek pedig mára elvárják, hogy az interneten keresztül, védett csatornán, valós idejű készlet-, számlázási és szállítási információkhoz juthassanak.

A számítógép nagyon gyorsan túlnőtt a "back office" keretein, és jelentős hozzáadott értéket képvisel a szervezetek különböző területein - az információk elérhetőségének megkönnyítésétől kezdve a komplex üzleti elemzések elkészítésének lehetőségéig. Ám ezek az új funkciók bonyolultabbá is tették a rendszereket. Napjainkban sok vállalati ügyfelünk informatikai outsourcing, illetve további felügyeleti szoftverrétegek segítségével próbál megküzdeni a problémával. Ezekben vagyunk mi a segítségükre!

Szakembereink akár napi 24 órában várják Ügyfeleink hívását, hogy segíthessenek minél gyorsabban megoldani a felmerült problémákat.

Néhány példa a szolgáltatásainkra:

 • Strukturált hálózatok tervezése, kiépítése, karbantartása, üzemeltetése.
 • Hálózatok távmenedzselése
 • Hálózati eszközök beállítása (PC, Nyomtató, Router, Switch)
 • Internethálózatok kiépítése, karbantartása, üzemeltetése.
 • Internetes védelem (tűzfal)
 • Szerverek karbantartása, operátori és rendszergazdai feladatok ellátása.
 • Rendszerek bevizsgálása, és hatékonyabb üzembe helyezése
 • Adatvédelem, vírusvédelem, adatarchiválás.
 • E-mail postafiókok létrehozása, karbantartása.
 • Felhasználói szoftverek telepítése, hibaelhárítása, bővítés és fejlesztés.

Helyszíni rendszerbeállítás

Új eszközt vásárolt? Szeretné beállítani, de akadályba ütközött? Esetleg hibát észlelt a rendszere működésében, és rendszergazdája nem tudja elhárítani?

A helyszíni kiszállás során nagy tapasztalatú szervizmérnökeink elvégzik szoftverei és hardverei beállítását, felderítik az esetleges hibákat.

Ügyfélszolgálatunkkal történő telefonos egyeztetés után szakembereink elvégzik a rendszerén a szükséges változtatásokat, telepítik az igényelt szoftvereket, hardvereket, ezzel is segítve és gyorsítva Ügyfeleink munkáját.

A helyszíni rendszerbeállítás során kollégáink vállalják például az alábbiakat:

 • Bármilyen számítástechnikai probléma egyszeri megoldása
 • Munkaállomások és szerverek beállítása, telepítése
 • Egyéb eszközök, pl. nyomtatók, aktív eszközök (router, switch) beállítása
 • Vírusirtás
 • Kémprogramok irtása

Személyi számítógépek, hardver/szoftver elemek, perifériák értékesítése

A személyi számítógépek (PC-k, Laptopok, Mobil eszközök) jelenleg szinte nélkülözhetetlenek a munkavégzés során. Legyen szó akár levélírásról, ajánlat készítésről, de még a tervezést is sokszor számítógéppel végzik.

Cégünk szakemberei segítséget szeretnének nyújtani abban, hogy a szerteágazó kínálatból az Ön és cége képes legyen az igényeinek legmegfelelőbb összeállítást kiválasztani. Amennyiben sikerült döntést hoznia, készséggel összeállítjuk a kívánt konfigurációt rövid határidővel. Legyen szó szerver, munkaállomás esetleg periféria igényről.

Az e-comp '81 Kft. kereskedelemmel és szervizeléssel foglalkozó szakemberei az alábbiakban állnak ügyfeleink rendelkezésére:

 • Egyedi igények alapján tervezett és épített munkaállomások
 • Munkaállomások bővítése, felújítása, szervizelése
 • Kiegészítő hardver termékek szállítása, szervizelése
 • Hálózati berendezések szállítása, szervizelése
 • Szerverek igény alapján történő szállítása, szervizelése

Széles körű informatikai tanácsadás

Szoftver fejlesztés

Mobil alkalmazásfejlesztés, webes és/vagy mobil tartalomszolgáltatói rendszer kialakítása fenntartása, működtetése, karbantartása minden elérhető platformon. (pl.:iPhone, iPad Android, Windows Phone, Windows 8, 10)

 • Olyan rendszerek fejlesztése, amelyek az okostelefonok széleskörű funkcionalitásával harmonizálják a tartalmakat, és amelyek hasznos, egyedi funkciókat kínálnak az alkalmazások letöltőinek. Az alkalmazások mobilra optimalizált adatbázist is kínálhatnak.
 • Adatfelvételhez, felméréshez kapcsolódó adatbázis összeállítása, online kérdőíves programok fejlesztése és alkalmazása, adatok rögzítése, értékelése és archiválása. Kereshető adatbázisok fejlesztése. Vállalati adatbázis összeállítás, adatrögzítés és piackutatás
 • Különféle komplex audiovizuális tartalmak internetes megjelenítése, kommunikációja, információ megosztását elősegítő internetportálok kialakítása, bevezetése és támogatása.
 • Oktatási rendszerek fejlesztése
 • Térinformatikai rendszerek fejlesztése

Oktatási szolgáltatás

A jól képzett, kifejlesztett és megépített rendszerek megfelelő színvonalú működtetésében és használatában jártas kulcsfelhasználók minimalizálják a felhasználói támogatás költségeit a jövőben. Éppen ezért oktatásaink, oktatási anyagaink magas színvonala és részletes kidolgozottsága révén partnereink költséghatékonyan és szakszerűen tudják használni rendszereinket.

Betekintés korábbi tevékenységeinkbe

Olyan tartalomszolgáltató rendszereket építettünk, ahol a rendszernek képesnek kellett lennie arra, hogy több webfelületre (multidomain), illetve több okostelefonos alkalmazásra (multi-app) eljuttassa a partner irányítása alatt létrejött projektekhez kapcsolódó online tartalmakat és interaktív szolgáltatásokat. A rendszer kliens-szerver felépítésű, a kliensek megjelenítették a szerver oldal tartalomkezelő rendszerében (CMS) tárolt adatokat, illetve interaktív szolgáltatásokat is nyújtottak, amelyek részben a tartalomkezelő rendszerhez, részben más, akár külső szolgáltatásokhoz is kapcsolódtak. Ebben a rendszerben a szerver oldalon egyetlen univerzális és tartalomkezelő rendszer futott, amely biztosította a saját tartalmak rögzítését és szerkesztését, továbbá más rendszerekből érkező adatok átvételét, feldolgozását és szinkronizálását, egyedi interfészeken keresztül. A tartalomkezelő rendszer adatbázisában tárolta a kliens alkalmazásokban megjelenítendő adatokat. A rendszer kezelte az autentikáció segítségével az azt elérő tartalomfejlesztő felhasználók adatait, és tevékenységüket naplózta. A CMS rendszerhez tartozik az ezekben kezelt tartalmak megjelenítésére és a platformonkénti egyedi szolgáltatásokra képes weboldal és mobilalkalmazás. Az átadást követően feladatunknak tekintettük az alábbiakat:

 • Telepítés
 • Üzembe helyezés
 • Parametrizálás
 • Üzemeltetői oktatás

Példa:

 • Egyes tartalmi igények keretének kialakítása, az alkalmazás moduljainak konfigurálása
 • Alkalmazások publikálása a Microsoft, Apple és Google szoftver boltjaiban, alkalmazások letöltésének biztosítása
 • Betanítás – konzultáció, valamint szerkesztői kézikönyv készítése
 • Ügyfélszolgálat biztosítása
 • Gyakori kérdések listájának karbantartása
 • Import felületek kialakítása
 • Felhasználók felé cloud szolgáltatás biztosítása
 • Felhasználói visszajelzések monitorozása, riportok készítése

Minden esetben garanciát (jótállást) vállalunk a megvalósítás lehetségesen felmerülő hibáira, hat hónapos időtartamra, az átadás-átvételi eljárás befejezésének időpontjától számítva.